راه­های صحیح تست زدن و نحوه آسیب شناسی آنها

ساخت وبلاگ

طبق قرار قبلی، مقاله این هفته به قلم روزبه شهلایی درباره راه­های صحیح تست زدن و نحوه آسیب شناسی آنها است. حتماً خیلی از شما با اصول درست تست زنی آشنا نیستید و همیشه از خودتان می پرسید: این مسیری که میروم چقدر درست است؟ آیا نتیجه میگیرم؟ بقیه هم به این شکل تست می زنند؟ و ... .

قبل از اینکه وارد بحث اصلی بشوم، لازم می دانم یاد آوری کنم که فاکتور اصلی برای ورود به مرحله تست زنی، درک و فهم بستر اصلی درس مورد نظر (در این مقاله زبان انگلیسی) است. بسیاری ازدانش آموزان به تست زنی  به دید یادگیری از صفر تا  100 نگاه می کنند. این تصور غلط است. شما تست می زنید تا دریابید کدام قسمت جا نیفتاده، کدام مطلب سطحی خوانده شده، کدام مطلب اصلا درک نشده، کدام مبحث پیش زمینه قبلی دیگری از مبحثی دیگر را می خواهد و .... . در مرحله اول، شرط اصلی این است که جزوه دبیر مربوطه، کتاب درسی و یا درسنامه کتاب کمک آموزشی را کامل بخوانید. بعد از آن، تست می زنید که ابهامات رو از بین ببرید. تست می زنید که تکمیل کنید. تست می زنید که به درک 100% برسید. پس از همین لحظه نحوه درس خواندن را به سمتی ببرید که قبل از تست حداقل 70% مطلب را یاد بگیرید و بعد به فکر تست زنی باشید.

در کنکور، درس زبان انگلیسی (عمومی و اختصاصی) بخش های متفاوتی دارد:

زبان عمومی: گرامر – لغت – کلوز تست – ریدینگ

زبان تخصصی: گرامر – لغت – ترتیب اجزای جمله – کاربرد های زبانی – کلوز تست و ریدینگ

 

1. گرامر: (کلی)

نحوه تست زنی:

 چه در زبان عمومی و چه در زبان تخصصی، هدف نشان دادن ساختار صحیح یک مبحث گرامری است که از میان 4 گزینه داده شده فقط 1 گزینه به درستی شکل آن ساختار را نشان می دهد. وقتی مبحث گرامری را یاد می گیرید، مثال های متعدد از آن ساختار ببینید. وقتی ساختار درست را شناختید سراغ ساختار های مشابه اما نادرست بروید. بررسی کنید چرا ساختار های شکل گرفته در ذهن شما غلط هستند. آیا ساختار های شکل گرفته در ذهن شما کاملا نادرست هستند؟ آیا در زمان های قدیم درست بوده اما الان و درانگلیسی مدرن غلط محسوب می شوند؟ آیا در محاورات استفاده شده اما در انگلیسی استاندارد اجتناب می شوند؟ آیا غیر رسمی هستند و در متون، موقعیت های رسمی استفاده نمی شوند؟ می بینید؟ برای رد یک ساختار چند دلیل می تواند وجود داشته باشد. تنها وقتی تست های گرامر را به راحتی می زنید که شکل کلی در ذهنتان نقش بسته شده باشد. برای تست زنی 10 تست را انتخاب کنید و پشت سر هم بزنید. بدون اینکه تک تک پاسخنامه را ببینید. بعد از مرحله آسیب شناسی (مرحله بعد) دوباره یک مجموعه 10 تایی دیگر بزنید. فراموش نکنید در حل تست های گرامر باید دانش لغتی پایه ای خوبی داشته باشید تا مفهوم جمله را متوجه شوید، چرا که در اکثر مباحث گرامری معنا نقش تعیین کننده ای در حل دارد مثل ربط دهنده ها، بیان هدف، افعال ناقص. ضمنا در ابتدا سرعتی تست نزنید چرا که اگر دقت به میزان کافی نباشد امکان دارد تعداد تست های اشتباه زیاد باشد و روحیه مورد نیاز و علی الخصوص علاقه برای ادامه کار دچار تغییر شود.

نحوه آسیب شناسی:

 وقتی وارد آسیب شناسی می شوید بررسی 3 گزینه غلط و تثبیت گزینه درست باعث می شود ابعاد کلی آن مبحث گرامری بهتر شکل بگیرد. لزومی ندارد حتما تعداد زیادی تست گرامر بزنید. کافی است تست های هدفمند بزنید تا نکات ریز و درشت مشخص شوند. تست های گرامر کنکور بسیار ساده طرح می شوند. بنابراین نگران نباشید. حتما تست های گرامر از سال 84 تا 94 همه ی رشته هارا بزنید. (این نکته را برای بقیه بخش ها نیز در نظر بگیرید.)

به تست زیر توجه کنید: (زبان عمومی و تخصصی - تست اول گروه زبان – کنکور 94)

I often avoid ………… shopping on weekends because the stores are so crowded.

1) go                     2) to go                   3) going                4) from going

 

همان طور که میدانید در بین 6 درس سال سوم و 8 درس سال چهارم (مجموعا 14 درس) که در کنکور مطرح هستند درس های 2 و 4 سوم و2 چهارم به شکل دوم فعل بعد از فعل هایی خاص می پردازد. اطلاعاتی که ما نیاز داریم این است که بدانیم بعد از فعل هایی که کتاب مشخص کرده است فعل بعدی (دوم) به چه شکل می آید. ساده، مصدر با to و یا به فرم ing شکل هایی ممکن مورد بحث هستند. برای زدن تست های این مبحث کافی است فعل های 3 دسته بالا را از هم جدا کنید . هر گروه را بشناسید. فعل avoid جزو فعل هایی است که فعل بعد از اون فرم ing می گیرد. هیچ نکته خاص دیگری هم ندارد. گزینه 3 جواب تست است.

گام هایی که در آسیب شناسی باید برداشت:

1- وقتی به avoid رسیدید، یک بار دیگر سراغ فعل هایی که ویژگی مشترک با این فعل دارند بروید. دوباره بخوانید و به ذهن بسپارید.

2- آیا معنای همه واژه های موجود در تست را می دانید؟ اگر جواب منفی است معنای تک تک آنها را یاد بگیرید.

3- با دیدن گزینه 4 چه مطلبی استنباط می کنید؟ با اینکه در فارسی ما می گوییم:" اجتناب/ دوری کردن از" اما در انگلیسی avoid حرف اضافه نمی پذیرد. (این نکته خیلی مهم است. از خودتان بپرسید آیا فعل های دیگر هم این ویژگی را دارند؟)

4- از خودتان بپرسید آیا بعد از فعل هایی مثل avoid امکان دارد شکل فعل ing نشود؟ بله! در زبان انگلیسی اگر فعلی مجهول بشود فعل بعد از آن به صورت مصدر با to به کار می رود. (آیا همین نکته هم استثناء دارد؟ پیگیری کنید.)

5- (مخصوص واژگان عمدتا منحصرا زبان): آیا مشتقات دیگر avoid رو میدونید؟ (avoidable, unavoidable, avoidance, unavoidably)

6- (مخصوص داوطلبان منحصرا زبان): آیا اصطلاحات یا ترکیبات رایج با فعل avoid را می دانید؟ اگر نه جستجو کنید. مثلا:

Ex: Roozbeh narrowly avoided an accident.

Ex: She carefully avoided his eyes. (= did not look directly at his face).

Ex: Why did you speak to him? You usually avoid him like the plague (= try hard to avoid him).

به مثال دوم توجه کنید: (زبان تخصصی - منحصرا زبان  کنکور 1394)

Before the visitors left, we gave -------------- a souvenir.

1) whom             P 2) them each         3) each of whom         4) every of them

مشابه تست فوق بارها و بارها در کنکور منحصرا زبان مطرح شده است. در زمان آسیب شناسی از خود بپرسید در چه حالتی گزینه های دیگر صحیح هستند. ساختار های زیر را یاد بگیرید:

1. Before the visitors left, we gave every one of them a souvenir.

2. The visitors, to whom we gave souvenirs, left.

3. The visitors, to each of whom we gave a souvenir, left.

4. The visitors, each of whom we gave a souvenir, left.

 

 

 

2. لغت: (کلی)

 مثل بالا هدف در هر دو گروه یکسان است. در لغت باید 2 موضوع را دنبال کنید:

1- معنا  

2- کاربرد در جملات (انگلیسی)

بهترین روش یادگیری لغت، پیدا کردن معنا و کاربرد اون در جملات است. یک کلمه می تواند چندین معنی داشته باشد. اما این مطلب که هر معنی در چه نوع جمله و با چه هدفی استفاده می شود بسیار مهم است. کلمات کتاب درسی (سال اول تا چهارم) را در قالب متن های هر درس و جملات داده شده یاد بگیرید. وقتی به کلمه برخورد کردید حتما به یاد می آورید این کلمه متعلق به کدام قسمت بوده و در جمله برای چه هدفی استفاده شده بوده است. وقتی معنای کلمات را یاد گرفتید نوبت تست زنی است. تست های لغت 2 دسته اند:

1- تست هایی که فقط 1 گزینه با معنای جمله مطابقت دارد. پس اگر نمی توانید اینگونه تست ها را بزنید اشراف شما بر روی کلمات کامل نیست.

2- تست هایی که 2 (یا چند) گزینه معنای مناسبی را شکل می دهند اما به لحاظ ساختاری و ترکیب با سایر اجزا جمله فقط 1 گزینه مناسب است. در اینگونه تست ها نیز ساختار رایج (Collocation) در کتاب درسی مطرح شده و هدف طراح این است که توجه شما را به اطراف یک کلمه (قید، صفت، فعل، اسم و ...) جلب کند.

نحوه تست زنی:

بعد از مطالعه کلمات در یک زمان مشخص 30 تا تست بزنید. بعد از مرحله آسیب شناسی (مرحله بعد) دوباره در قالب مجموعه 30 تایی تست بزنید و این روند را ادامه دهید. در ابتدا مثل بالا سرعتی تست نزنید.

نحوه آسیب شناسی:

وقتی هر دو حالت تست را دیدید در وقت آسیب شناسی:

1- حتما کلماتی را که فراموش کرده بودید را یادداشت کنید.

2- فرق بین گزینه های به ظاهر مشابه را بررسی کنید.

3- ساختار های رایج یک کلمه را بشناسید و جستجو کنید آن ساختار در کدام قسمت کتاب وجود دارد.

4- همانند تست گرامر بالا تک تک گزینه ها را بررسی کنید. ترکیبات رایج در حد کتاب درسی را یاد بگیرید. بسیاری از گزینه های یک تست لغت در نگاه اول منطقی به نظر می رسند اما آن کلمه کاربرد مورد نظر تست را ندارد. در این قسمت مثالی از زبان تخصصی آورده ام چرا که نحوه توضیح برای زبان عمومی هم صدق می کند و توصیه می کنم داوطلبانی که صرفا زبان عمومی دارند هم از این مسیر برای آسیب شناسی استفاده کنند.

 

 مثال زیر را ببینید: (زبان تخصصی - تست کنکور خارج از کشورمنحصرا زبان – 1394)

Ex: On some TV channels, a(n) …. tells you what the next program is going to be.

1) performer             2) announcer               3) contestant          4) commentator

در نگاه اول گزینه های 1، 2 و4 درست به نظر می آیند. اما غیر از 2 که عملا کاربردش در تست توضیح داده شده است سایر گزینه ها این کاربرد را ندارند. در واقع در definition آنها توضیح تست وجود ندارد. اما ممکن است یک performer در برنامه ای در ارتباط با برنامه بعدی اطلاعاتی بدهد اما صورت تست به نوعی از یک کاربرد و معنای (definition) یک اسم صحبت می کند. بنابراین در برخورد با این تست حتما کاربرد های گزینه های مشکوک را چک کنید.

 

5- در مرحله آخر، لغات فرار را دائما مرور کنید. روزی 15 دقیقه برای مرور کلماتی که زود فراموش می شوند کفایت می کند. فراموش نکنید که روزی 15 دقیقه یعنی هفته ای 105 دقیقه و یعنی ماهی 420 دقیقه که می شود 7 ساعت. مطمئن باشید که خیلی زود آن کلمات در ذهن شما جا باز می کنند.

 

3. کلوز تست: (کلی)

وقتی دو قسمت فوق به یک مرحله مطلوب رسیدند، وارد حل کلوز تست شوید. تمام مراحل فوق برای آسیب شناسی کلوز نیز صادق است. کلوز تست مرحله ای ترکیبی از مراحل بالاست. اما علت اینکه دانش آموزان از این قسمت کمی هراس دارند این است که:

1-  تمامی اطلاعات لغتی و گرامری در قالب یک متن با جاهای خالی سنجیده می شود و ترتیب خاصی بین تست های کلوز برقرار نیست.

2- با توجه به وجود جاهای خالی اکثرا در قدم اول مفهوم متن 100% برداشت نمی شود.

3- برای صحیح زدن برخی تست ها نیاز به درک جمله های مجاور هست که اگر جاهای خالی به هم نزدیک باشند یا جمله های مجاور ساختار های پیچیده داشته باشند دستیابی به جواب تست دشوار می شود.

4- کلمات خارج از کتاب در کلوز بعضا دیده می شود.

بنابراین در صورتی که گرامر و دایره لغت ضعیفی داشته باشید نمی توانید از پس بعضی از جمله های کلوز بر بیاید. شرط مهم در کلوز تسلط بر 2 قسمت اول است.

نحوه تست زنی:

در شروع از کلوز تست های با متن های سبک شروع کنید. یک کلوز را کامل بزنید و از اول تا آخر چک کنید و دوباره متن را بزنید. نه اینکه تست اول را زدید به پاسخنامه رجوع کنید. در قدم اول یک دور متن را با وجود جاهای خالی بخوانید تا موضوع متن را بفهمید. سپس به اول برگردید و از جای خالی اول شروع کنید.

نحوه آسیب شناسی:

مثل بالا علت رد سایر گزینه ها را پیدا کنید. اگر به فکر 100 زدن در درس زبان هستید یادگیری معنای کلمات و یا اصطلاحات خارج از کتاب هر کلوز برای رسیدن به درصد بالاتر کمک می کند. به عنوان یک توصیه، هر شب (از شهریور به بعد) یک کلوز بزنید. از حوالی بهمن به بعد حتما تمامی کلوز تست ها کنکور سراسری را از سال 84 تا 94 بزنید. در آسیب تست های کلوز ساختار های گرامری را با جملات اطراف گزینه مورد نظر یاد بگیرید. اگر نتوانستید تست گرامر را به درستی بزنید مبحث گرامری مربوطه را پیگیری کنید و مثل سابق چند نمونه دیگه از آن ببینید. اگر مبحث گرامری خارج از کتاب بود از دبیر مربوطه بپرسید. توصیه می کنم اگر به فکر 100 زدن هستید از کنار ساختار های تازه به سادگی نگذرید.

به مثال زیر توجه کنید: (زبان عمومی – کلوز تست گروه تجربی سال 1394)

The earliest known people of North America were Indians and Eskimos. They probably migrated to North America from Asia by way of Alaska, over a long period of time. They spread to the east and south throughout North America. The Eskimos and many of the Indian tribes lived in undeveloped ways, (90) …………… stone weapons and tools. Many were wandering hunters in the plains and forests. The Indians of Mexico and Central America had an advanced civilization, with fine buildings, art, and systems of law and government The greatest of the ancient Indian peoples, among them the Mayas and Aztecs, built beautiful stone temples and palaces.

90- 1) used           P2) using             3) for using                     4) they used

اکثر دانش آموزان وقتی به این تست برخورد کردند به اشتباه ذهنشان به سمت گرامر درس 3 سال چهارم یعنی مبحث Reduced relative clause رفت. با اینکه احتمالا به جواب صحیح یعنی گزینه 2 رسیدند اما واقعیت این است که این ساختار مربوط به Adverbial participles است و نه Reduced relative clauses. آیا این مبحث در کتاب درسی است؟ نه! پس وقتی به این تست رسیدید حتی اگر درست زدید به دنبال دلیل باشید. حتما این مبحث را پیگیری کنید و مثال های بیشتری را ببینید:

Ex: There is Neville, eating as usual.

Ex: In came the first runner, closely followed by the second.

Ex: We can offer you a job cleaning cars.

Ex: I found him sitting at a table covered with papers.

البته این بحث تشابه زیادی با گرامر درس 3 دارد بنابراین پیگیری تشابه و تفاوت موجود باعث می شود اگر در یک کلوز دیگر این ساختار دیده شد بتوانید به راحتی به جواب درست برسید. (نگران نباشید. تست های خارج از کتاب درسی مثل همین تست در قسمت گرامر (4 سوال اول) مطرح نمی شوند.)

 

 

4. ریدینگ: (کلی)

مثل کلوز تست، متن های این بخش نیز عمدتا خارج از کتاب هستند. در ابتدا حتما متن های سبک وساده بزنید. متن هایی که کلمات خارج از کتاب زیادی دارند برای شروع توصیه نمی شوند.

نحوه تست زنی:

در حل تست های ریدینگ اول سعی کنید به روش عادی متن ها را بخونید و سوالات را بزنید. حتما چند متن را به همین روال دنبال کنید. به هیچ وجه با زدن هر سوال به پاسخنامه رجوع نکنید. در ابتدا زمان نگیرید و سعی کنید از حداکثر توان خودتان برای فهم متن و زدن تست ها استفاه کنید و اگر در یک تست گیر کردید زمان بگذارید و متن را چند بار بخوانید. شما باید با متن های خارج از کتاب آشنا شوید. شناخت تفکر نویسنده متن کلید رسیدن به بسیاری از تست های آن متن است. بنابراین برای حل تست های ریدینگ در ابتدا زمان بگذارید.

نحوه آسیب شناسی:

اگر تستی را غلط زدید حتما سعی کنید بعد از دیدن گزینه درست با رجوع دوباره به متن خودتان نیز به پاسخ درست برسید. در واقع برای این قسمت سعی کنید پیگیری را تا جایی ادامه دهید که متن گزینه درست را به شیوه منطقی توجیه کند. ایراد خودتان را بشناسید. چرا یک تست متن را غلط زدید؟ بی دقتی؟ نخواندن صورت سوال؟ سرعت بیش از حد و از دست دادن مفعوم جمله؟ توجه نکردن به قیدی خاص در متن یا صورت سوال؟ نخواندن پاراگراف مربوط به سوال تا انتها؟

سخت ترین سوالات متن سوالات استنباطی هستند. اما تمرین و تکرار و آسیب شناسی این تست ها باعث می شود شما نحوه برخورد با این تیپ تست ها را بشناسید. واقعا نویسنده از چه معیاری برای رسیدن به جواب سوال های استباطی استفاده می کند؟

کلمات کلیدی خارج از کتاب متن را یادداشت کنید. بعد از زدن چند نمونه، حالا دیگر زمان این است که تیپ های مختلف سوالات ریدینگ را دسته بندی کنید و با یادگیری تکنیک های متن خوانی به سوالات جواب بدهید. هر شب یک متن بزنید و از بهمن به بعد حتما تمامی متن های کنکور سراسری از سال 84 تا 94 را تمرین کنید. در این بخش در هر متن سوالاتی وجود دارد که در نگاه اول امکان دارد 2 و یا 3 گزینه جواب صحیح باشند. تنها وقتی موفق می شید لم اینگونه سوالات را پیدا کنید که با ریز شدن در پاسخ های غلط در هنگام آسیب شناسی مورد غلط آن گزینه را ارزیابی کنید. تیپ سوالات ریدینگ متنوع هستند اما دربسیاری از حالات یکسری عوامل مشخص باعث نادرستی یک گزینه می شوند. شناخت آن عوامل و تکرار باعث می شود بهبودی چشمگیری در این قسمت حاصل شود

 

توصیه می کنم برای بهبود دو قسمت ریدینگ و کلوز به کتاب "درک متن به زبان ساده" دکتر اناری (انتشارات مبتکران) و یا مقدمه کتاب زبان تخصصی دکتر اناری (جلد 1) رجوع کنید. در این دو کتاب توضیحات کاملی در ارتباط با تکنیک های متن خوانی  ارائه شده است. ضمنا DVD آموزشی دکتر اناری نیز مکمل خوبی برای این دو قسمت خواهد بود.

 

5- ترتیب اجزای جمله: (منحصرا زبان)

این قسمت که صرفا در زبان تخصصی مطرح می شود دانش جمعی از مباحث گرامری است و بعضا چند نکته را با هم پوشش می دهد. برای تسلط در این قسمت شرط اصلی تسلط بر روی مباحث گرامری است.

نحوه تست زنی:

با توجه به مختلف بودن نوع تست های این مبحث، در ابتدا با 5 تست شروع کنید. همان طور که قبلا هم گفتم سرعت در گام اول کار را خراب می کند. داوطلبان منحصرا زبان حداقل تا اواسط سال مشغول پایه ریزی بسیاری از مباحث گرامری هستند. بنابراین در برخورد با این تست ها ارزیابی نکته های مهم در الویت است و باعث می شود در آینده سرعت نیز افزایش یابد.

نحوه آسیب شناسی:

بررسی نکات مهم هر سوال، علت نادرستی سایر گزینه ها، توجه به ساختار های مشابه در 4 گزینه از مواردی است که در زمان آسیب شناسی باید لحاظ شوند.

به مثال زیر توجه کنید: (گروه منحصرا زبان – زبان تخصصی کنکور 1394)

127-

1) Under no circumstances the equipment uses without supervising.

2) Under any circumstances the equipment uses without supervision.

3) Under no circumstances is the equipment to be used without supervision. P

4) Under any circumstances isn’t the equipment to be used without supervising.

 

ساختار وارونگی (Inversion) جزو ساختار های مهم و در عین حال مورد علاقه طراحان کنکور است. حتما همگی می دانید که کاربرد قیود منفی ساختار جمله را سوالی می کند. نکاتی که باید بررسی شوند:

1. بعد از حل تست یکبار دیگر به قیود منفی نگاه کنید. از خود بپرسید آیا بعد از همه قید های منفی ساختار وارونه (سوال) می شود؟ آیا جمله پایین نیز inversion است؟

Ex: Hardly anyone knows about it.

2. گزینه 4 چرا غلط است؟

3. بعد از حرف اضافه (در اینجا without) استفاده از یک اسم (supervision) درست است یا یک gerund  مانند supervising؟ یا هر دو؟

4. درباره کلمه equipment چه می دانید؟ قابل شمارش یا غیر قابل شمارش؟ چند کاربرد از آن سراغ دارید؟

5. آیا فرقی بین under no circumstances  و under any circumstances  وجود دارد؟

ضمنا با زدن تست های کنکور در این بخش در می یابید که مباحثی همچون ربط دهنده ها، وارونگی، شرطی ها حزو مباحث پر تکرار این بخش هستند.

 

6- کاربرد های زبانی: (منحصرا زبان)

این قسمت نیز صرفا در زبان تخصصی مطرح می شود و به دلیل حجم بالای اصطلاحات انگلیسی، جزو دشوار ترین بخش های کنکور زبان محسوب می شود.  برای تسلط در این قسمت مطالعه منابع مفید و جزوات هدفمند توصیه می شود.

نحوه تست زنی:

در ابتدا با 20 تست شروع کنید. این تست ها عمدتا در قالب مکالمه بین دو شخص طرح می شوند. در اکثر این تست ها در عین حال که بسیاری از گزینه ها برای بسیاری از دانش آموزان آشنا به نظر می آیند اما گزینه ها یی وجود دارند که قبلا دیده نشده اند. بنابراین در تست زنی اگر معنای یک اصطلاح را نمی دانید سعی کنید با کمک گرفتن از گزینه های آشنا به جواب برسید. برای تسلط بر روی این قسمت زمان زیادی نیاز است چرا که دامنه دانش مربوط به اصطلاحات در ابتدا برای بسیاری از دانش آموزان محدود است. در برخورد با این قسمت دلسرد نشوید و با تعداد تست کم و مطالعه زیاد تا اواسط سال سعی کنید دامنه اطلاعات مربوط به این قسمت را افزایش دهید.

 

نحوه آسیب شناسی:

قسمت آسیب شناسی این بخش به نوعی جزو مراحل یادگیری محسوب می شود چرا که بسیاری از گزینه ها جدید هستند و دانش آموزان تازه با کاربرد یک اصطلاح آشنا می شوند. بررسی تک تک گزینه ها، یافتن معنای آنها، پیگیری کاربرد یک اصطلاح در موقعیت های رایج مربوط به آن اصطلاح و شناخت تفاوت های مربوط به 2 اصطلاح مشابه در یک تست از جمله مواردی است که باید در مرحله آسیب شناسی در نظر گرفته شوند. فراموش نکنید که آسیب شناسی این قسمت بخشی از پروسه یادگیری است.

 

جلد اول کتاب زبان تخصصی دکتر اناری و مهندس شهلایی را دراینجا[1] ببینید و جلد دوم را در اینجا[2].

محتوای آموزشی رایگان بیشتر در  کانال تلگرام @rotbehbartar123 [3]

 

 

References

  1. ^ دراینجا (www.mobtakeran.net)
  2. ^ اینجا (www.mobtakeran.net)
  3. ^ @rotbehbartar123  (t.me)
تست رایگان کنکور...
ما را در سایت تست رایگان کنکور دنبال می کنید

برچسب : راه­های, نویسنده : testekonkoor بازدید : 246 تاريخ : جمعه 14 مهر 1396 ساعت: 1:00